Brenguļu alus

In CategoryUncategorized
Byadmin

brengulu alus

Bez trim lielākajiem Latvijas alus ražotājiem mūsu valstī ir vēl vairākas alusdarītavas, kuras iemantojušas patērētāju uzticību un arī slavu. Viena no tām ir Latvijas Alus Darītāju Savienības biedrs Brenguļu alus, pazīstams arī kā Abula. Šis alus lēnām ir iemantojis popularitāti visā valstī un saņēmis daudz atzinīgus izteikumus no alus cienītājiem visā Latvijā. 1969. gadā kolhozā ”Abula” (vēlāk tika pievienots kolhozam ”Vārpa”) tika nodibināta alus darītava, kas ražoja alus šķirni ”Abulas alus”. 1993. gadā Brenguļu pagastā esošo kolhozu likvidēja un to pārpirka esošo īpašnieku Jura un Māra Freivaldu ģimene. Alusdarītava atrodas netālu no Valmieras, Abula upes krastā un ir vienā ēkā ar mazu HES. Bijušās elektrostacijas ēkas telpas tiek izmantotas dažādām alusdarītavas vajadzībām, turklāt pie Alusdarītavas ir izveidots vasaras alus dārzs, kurā var ierasties ar ģimeni un draugiem vai arī doties uz kādu zaļumballi. Kāpēc Brenguļu alus ir tik īpašs? Šīs nianses slēpjas alus gatavošanas procesā. Brenguļus alus netiek ne filtrēts, ne pasterizēts. Tas nozīmē, ka šis ”dzīvais” alus nav uzglabājams ilgāk par pāris dienām vai pat nedēļām, bet tas ļauj alum saglabāt tā kvalitāti un lielisko garšu. Agrākās alus šķirnes nebija iespējams klasificēt, bet Māris Freivalds šobrīd ir izveidojis divas šķirnes – gaišo un tumšo. Gaišais alus pasaulē tiktu pieskaitīts pie Pale Lager šķirnes, bet tumšais pie Munich Dunkel šķirnes. Tā kā alus darītavas pieprasījums ir pietiekami liels un telpu skaits arī ir ierobežots, vairāk šķirnes brūvēt nemaz nav nepieciešams. Realizācijas termiņš Brenguļu alum ir tikai 10 dienas. Tas ir viens no iemesliem, kādēļ to pilda nevis pudelēs, bet 30 litru metāla mucās. Alus sastāvā ir Latvijā audzētu miežu iesals, Čehijā pasūtīti apiņi un raugs, kas iegūts no mikrobioloģijas institūtā radītās tīrkultūras. Liela nozīme alus darīšanā ir arī izmantotajam ūdenim. Brenguļus alus alusdarītavas pagalmā iegūst ūdeni no speciāli izveidota 89 metru dziļurbuma. Šīs sastāvdaļas ir alus saldenās garšas avots. Īpaši salds ir Brenguļu tumšais alus, bet salda pēcgarša ir arī gaišajam. Abām alus šķirnēm ir 5,6% alkohola saturs un daudzos krogos vai tieši pašā alusdarītavā to var nopirkt par ļoti izdevīgām cenām.

Leave a Reply