Garšīgie alus dzērieni.

In CategoryUncategorized
Byadmin

alus_dzereniAlus ir viens no senākajiem dzērieniem. Ir iespējams, ka tā saknes ir meklējamas agrajā neolīta laikmetā (aptuveni 9500 gadu pirms mūsu ēras, tad, kad tikko sākas graudaugu audzēšana).

Daudzi arheologi uzskata, ka graudaugus sāka audzēt priekš alus, nevis priekš maizes.

Alu vārīja no kviešiem, auzām, rudziem, prosas un miežiem.

Viduslaikos alus vārīšana Eiropā notika klosteros. Eiropas mūki pilnveidoja alus vārīšanas tehnoloģiju un konservanta vietā sāka izmantot apiņus.

Alu parasti vārīja ziemeļu reģionos, tur, kur klimatiskie apstākļi neļāva audzēt vīnogas.

Viduslaikos alus tika uzskatīts par nabadzīgo dzērienu un tam bija daudz zemāks statuss nekā vīnam. Vīndari ļoti pretojas alus darītavu celtniecībai un centās noturēt vīna darītavu prestižu. Daudzas alus darītavas, lai varētu izdzīvot ekonomiski sarežģītos apstākļos, sāka ražot sidru.

Mūsdienu tehnoloģijas ļauj ražot alu ar augstu spirta saturu.

Alus kvalitāti var noteikt tikai degustācijas procesā. Daudzi uzskata, ka viens no galvenajiem laba alus kvalitātes rādītājiem ir lielas un stingras putas, bet tas tā nav. Daudzos gadījumos tas ir pilnīgi aplams pieņēmums. Gandrīz jebkuru alu var ieliet tā, ka tam būs daudz putu, vai arī otrādi – būs ļoti maz. Viss ir atkarīgs no tā, kādā leņķī mēs turam trauku un ar kādu ātrumu tajā lejam alu. Taisns liešanas leņķis rada daudz putu, bet mazs leņķis – maz putu.

Alus ražošanai daudzās valstīs ir stingri reglamentēti standarti.

Mēs jums piedāvājam receptes, pēc kurām garšīgo dzērienu jūs varat mājās apstākļos pagatavot paši.

Mājas alus „Miezītis”.

Miežu iesals – 1/2 spaiņa, auksts ūdens – 2 spaiņi, sāls – 1 tējkarote, apiņi – 1/3 spaiņa, raugs – 1 krūzīte, cukurs – 200 grami.

Muciņā sajaucam mieža iesalu ar diviem spaiņiem auksta ūdens, atstājam līdz nākamās dienas rītam. No rīta visu lejam lielā katlā, pievienojam tējkaroti sāls un vāram maisījumu 2 stundas.

Tad pievienojam 6 glāzes apiņu un vāram atkal 20 minūtes. Izkāšam un salejam mucā, ļaujam atdzist. Ielejam krūzīti svaiga rauga, pievienojam cukuru, samaisām un atstājam līdz vakaram. Salejam alu pudelēs , kuras aizkorķējam tikai nākamajā dienā. Nākošajā dienā alus būs gatavs. To var dzert pēc sirds patikas. Bet atceramies, jo ilgāk alus stāv pudelēs, jo stiprāks tas kļūst.

Alus no jaunajiem priežu dzinumiem.

Jaunie priežu dzinumi, cukurs – 800 gr, 12 litri šķidruma.

Maijā savāciet jaunos priežu dzinumus, ne garākus par 8 cm, sagrieziet mazos gabaliņos, aplejiet ar ūdeni (2 kg dzinumu uz 1 spaini ūdens), vārām (pēc uzvārīšanās vēl 30 – 40 minūtes), šķidrumu izkāšam caur vairākām kārtām saliktu marles gabaliņu.

Uz katriem 12 litriem šķidruma ņemiet 800 gramu cukura un vāriet tik ilgi, kamēr sīrups ir ieguvis melasei līdzīgu konsistenci.

Salejiet muciņās vai šampanieša pudelēs, glabājiet sausā, vēsā vietā. Glabāšanas laiks – 1 gads.

Kad sagribēsies pagatavot alu, tad uz katrām 15 pudelēm ūdens ņemiet 1 pudeli priežu sīrupa, sajauciet un uz mazas uguns vāriet 2 stundas. Atdzesējiet, salejiet muciņa un atstājiet 2 – 3 dienas rūgt. Tad salejiet pudelēs un aizkorķējiet.

Krievu alus.

Medus – 2 kg, apiņi – 25 grami, raugs – 50 grami.

Medu izšķīdina ūdeni. Pievieno apiņus un vāra 1 stundu. Maisījumu izkāš un salej muciņā, pievieno raugu un atstāj istabas temperatūrā uz 5 – 6 dienām, lai rūgst. Spundes caurumam ir jābūt atvērtam.

Pēc 5 – 6 dienām rūgšanas process būs beidzies. Muciņas atveri aiztaisām ar spundi un novietojam to pagrabā. Pēc 2 – 3 dienām ieskrūvējam krānu un salejam alu pudelēs, aizkorķējam un atstājam pagrabā. Jo ilgāk alus stāv, jo garšīgāks tas ir.

Ingvera alus.

1 kg cukura, 50 gr ingvera, 150 ml vīna, 30 gr rauga, ūdens.

Sasmalcinātu ingveru, cukuru un vīnu sajauc, aplej ar 9 litriem verdoša ūdens, atdzesē līdz 30 grādu temperatūrai, pievieno raugu un ļauj 2 – 3 dienas rūgt.

Tad alu izkāš, salej pudelēs un aizkorķē.

Leave a Reply