Lejamais, tautā zināms, kā “izlejamais” alus

In CategoryUncategorized
Byadmin

izlejamais alusLejamais alus ir alus, kas nevis tiek pildīts pudelēs un uzglabāts šādā veidā, bet gan tiek uzglabāts speciālās mucās un tiek pildīts glāzēs un traukos tieši no mucām. Šāds alus parasti ir nepasterizēts vai filtrēts, tādēļ ir stiprāks un satur vairāk alkohola, taču līdz ar to arī tā garša ir bagātīgāka un izteiktāka.

Šāds nefiltrēts vai filtrēts lejamais alus ir īpaši iecienīts alu mīļu vidū, jo netiek pazaudētas būtiskas garšas un smaržas īpašības, kuras nevar sastapt veikalā nopērkamajās pudelēs.

Lai gan šāds lejamais alus ir daudz garšīgāks par pudelēs pildīto, tā derīguma termiņš ir ievērojam īsāks, jo tas tiek mazāk apstrādāts. Lejamais nefiltrētais alus ir derīgs tikai līdz 10 dienām kopš iepildīšanas pudelē, jo tas netiek apstrādāts vispār nekādā veidā – tas nāk tieši no alus darītavas. Bet lejamais filtrētais alus ir derīgs līdz pat 90 dienām, jo tas tiek apstrādāts un tiek atdalīti rauga un mikrofloras komponenti, kas tāpat ir ievērojami mazāka apstrādē, un šāds alus daudz izteiktāk garšo pēc alus.

Lejamo alu vislabāk ir dzert atdzesētu ar temperatūru no +2 C līdz apmēram +15 līdz +18 C, jo tad tas būs visbaudāmākais un visgaršīgākais.

Daži vispazīstamākie latviešu lejamie, jeb tā zināmie “izlejamie” ali ir SIA „Abula” gatavotais tautā dēvētais Brenguļu alus, Valmiermuižas alus, Užavas alus, Cēsu nefiltrētais  alus, Bauskas alus, Rēzeknes alus un Iļģuciema alus.

Priekā!

Leave a Reply