Kā pagatavot Kvasu?

In CategoryUncategorized
Byadmin

majas gatavots kvassKvass ir mums visiem zināms dzēriens, kas nedaudz atgādina alu pēc garšas, bet ir bez alkohola satura, vai ar vāju alkohola saturu, gluži, kā kefīrs vai paniņas. Kvass Latvijā tiek taisīts jau gadu simtiem ilgi, un dažādi cilvēki runā, ka kvass Latvijas teritorijā veidots jau vairāk nekā 1000 gadu, un tas jau bija vēl pirms mūs kaimiņu Krievu zemes izveidošanas. Pirmās rakstiskās pazīmes par kvasa esamību parādījušās krievu senajos rakstos, kur cilvēkiem lika izsniegt maizi graudus un kvasu, tādā veidā parādot to, ka kvass jau gadu simtiem ilgi ir bijis populārs dzēries.
Mūsdienās ir pieejami dažādi kvasu veidi sākot no mājās gatavotiem līdz veikalā pirktiem pasterizētiem kvasiem, tomēr šie modernie kvasi nestāv klāt tiem dzērieniem, ko senlatvieši taisīja savās mājās raudzējot rupjmaizi kopā ar iesalu un dažādiem citiem piejaukumiem un tieši tāpēc šodien došu jums vienu senlatviešu kvasa recepti.

Jums būs vajadzīgi:

  • 500 grami rudzu maizes,
  • 250 grami cukura,
  • 5 litri ūdens,
  • 20 grami raugs(alus),
  • 1 karote kviešu milti.

Lai pagatavotu kvasu mājas apstākļos jums būs nepieciešams ņemt šos 500 gramus rudzu maizi un cepeškrāsnī to grauzdēt līdz tā sāk palikt brūna un tad ievietot kādā lielākā māla krūzē. Krūzē pāri maizes grauzdiņiem ir jāpārlej verdošs ūdens un jāļauj visai masai nostāvēties 5-6 stundas. Pēc šī laika ir jāpievieno raugs, cukurs un kviešu milti un kārtīgi jāmaisa visa masa, kamēr cukurs ir pilnīgi izkusis. Pēc šīs darbības kvass būtībā ir gatavs, bet lai iegūtu īsto garšu tas ir jāatstāj uz vienu diennakti ieraudzēties, kas ļaus visām aktīvajām vielām sākt darboties un sākties pienskābes rašanās process. Šo mājās gatavoto kvasu ir ieteicams izdzer 3 diennakšu laikā, jo pēc šī laika jau iesals sāks rūgt un sāk veidoties alkohola, kas rada rūgtenu garšu.

Kā redziet tad kvasu mājas apstākļos izveidot ir visai vienkārši, bet šī ir tikai viena no receptēm, un īstu Latviešu laiku kvasu taisot var pievienot dažnedažādākās garšvielas pēc sirds patikas iegūstot garšu un aromātu, kādu vien vēlaties. Nobeigumā ieteikšu jums kvasu baudīt pie pusdienām aukstā veidā, jo tad tas garšos vislabāk!

                

Leave a Reply