Kā veidot savu alu?

In CategoryUncategorized
Byadmin

alusAlus, ir Latviešu dzīvības dzēriens, kas tiek plaši lietots gan parastās dienās, gan svētkos, un atsevišķi alus tiek lietots tieši Jāņos, kad katrā mājā pieejams pirkts, vai paštaisīts alus. Un tieši šis otrais variants , manuprāt, ir vis interesantākais, jo pašam brūvējot šo alkoholisko dzērienu jūs varat izveidot to tieši tādu, kā vēlaties gan stipruma, gan garšas ziņā un arī tieši tādos daudzumos, kā tas nepieciešams.

Šis alus raudzēšanas procesa tiek izmantots mājas apstākļos aizvien vairāk un vairāk tieši tāpēc, ka cilvēki cenšas ietaupīt naudu un brūvējot pašam savu alu var ietaupīt patiešām daudz naudas.

Iekārtas, kas jums būs vajadzīgas:

  • Liels pods, kas ir ar vismaz 20 litru tilpumu, bet tas var būt arī vēl lielāks!
  • Plastmasas caurules , pa kurām jūs varēsit novadīt gatavo alu pudelēs, un spailes, kas būs jāizmanto tubiņu aizspiešanai.
  • Liels fermentācijas trūks, kurā jūs varēsit raudzēt šo alu, un vislabāk būtu trauku tieši no stikla, jo tie ir vieglāk iztīrāmi.
  • Fermentācijas trauka vāks, jeb korķis, kas būs gaisi necaurlaidīgs un drošs.
  • Peldošais termometrs, kurš rāda skalā no 0-100 grādiem pēc celsija.
  • Pudeles kurās tiks pildīts alus.
  • Pudeļu korķi un korķējamā ierīce

Nu, kad zinām kādas ierīces būs nepieciešamas, atliek uzzināt, kādas izejvielas būs vajadzīgas pašmāju alus izgatavošanai:

  • Ierauga cukurs, kas iegādājams brūvēšanas veikaliņos
  • 1 paciņa šķidrā rauga
  • Ap 100 gramiem apiņi
  • 3,5 kilogrami saukā iesala ekstrakts

Pats alus izgatavošanas process sākas ar brūvēšanas procesu, kam seko atdzesēšanas un fermentācijas stadijas un tad alum vēl ir jānostājas lai to varētu lietot..

  • Brūvēšana – šinī sākuma stadijā jums būs nepieciešams vārīt apiņus un sauso iesalu, lai izvilktu sūro garšu no apiņiem,
  • Atdzesēšana – Pēc vārīšanas alus tiek atdzesēts līdz istabas temperatūrai un ievietots fermentācijas traukā, kur tam tiek pievienots šķidrais raugs un šī mikstūra tiek atstāta uz 1 līdz 2 nedēļām fermentēties.
  • Pēc fermentācijas šim šķidrumam ir jāpievieno ierauga cukurs, un kopējā mikstūra jāliek pudelēs, kur tā nostāsies un vēl papildus notiks fermentācija jeb rūgšana.
  • Pēdējā stadija pirms alus lietošanas ir alus nostāvēšanās, kurās pudelēs iepildītajam šķidrumam ir jārūgst un jānostājas vismaz 2 līdz 6 nedēļas.

Ātrumā šie ir tie soļi , kas jāizpilda, lai pagatavotu pats savu alu, bet ja gribat to darīt patiešām kvalitatīvi, tad būs nepieciešama laba tehnika un liela pieredze, ko var iegūt tikai mēģinot un eksperimentējot.

 

Leave a Reply