Kas ir porteris?

In CategoryUncategorized
Byadmin

porteris

Porteris ir alus veids, kas bija viens no populārākajiem aliem Anglijas strādnieku vidū 1700 gados un mazliet vēlāk bija ekskluzīvs alus Krievijas aristokrātu mielastos, un lai gan šādas milzīgas šķiru atšķirības šķīra šo alu, tomēr abas puses, gan aristokrāti, gan strādnieki dzēra vien un to pašu alu, kas sākumā tika importēts no Anglijas uz visu pasauli, tai skaitā Latviju, bet tā cena salīdzinot ar citiem tā laika aliem bija desmitkārt lielāka. Būtībā porteris ir vairāku alu sajaukums vai arī īpaši brūvēts tumšais alus, un par tā patieso vēsturi liecības ir skopas, kur viens vēstures avots saka, ka šis alus esot radīt no 3 eilu sajaukuma, tur cits saka, ka tas ticis radīts speciāli, kā stiprs tumšais alus Londonas strādnieku klasei. Lai vai kāda būtu šī alus vēsture, tomēr zināms ir tas, ka tas bija viens no pirmajiem aliem, kas Anglijā tika nostādināt un nogatavināts fabrikā, jo pirms tam visi gaišie un tumšie ali tika nosūtīti pie tirgotājiem uzreiz pēc to izveidošanas un tad katrs pats bija atbildīgs par alus nostādināšanu vai tūlītēju lietošanu. Šādā veidā porteris ieguva stipra un kvalitatīva alus statusu, un atšķirībā no mūsdienu dzērieniem tajā bija noteikti lielāks alkohola daudzums, kas parasti pārsniedza pat 7% vai 8% no kopējā šķidruma masas, salīdzinot ar mūsdienu 5% alkohola procentu.

Mūsdienu porteri savukārt ir pavisam cita brūvējuma ali, izmantojot mazāk izejvielas un tos mākslīgi apstrādājot, un arī to garša ir izmainījusies, kas nozīmē tikai to, ka īstu porteri atrast mūsdienās būs pagrūti, un tie ali, kas tiek izdoti uz ziemassvētkiem un jauno gadu nu pavisam negaršo pēc portera, bet pēc tāda sava veida Latviešu karstvīna vai kā līdzīga tam.

Karsts porteris?

Porteri iespējams dzert vienkārši no pudeles vai glāzes, bet to iespējams arī uzsildīt tam pievienojot citronu sulu un cukuru, kas to padara saldāku un ar izteiktāku garšas buķeti, bet nekad nevajadzētu pārcensties ar šādām garšvielām! Pārsvarā porterus lieto ziemas mēnešos, kad ārā gaisa temperatūra ir noslīdējusi zem nulles, un gribas kaut ko siltu, ko uzsildīts porteris var viegli sniegt. Šāds dzēriens uzvārīts katliņā vai pa taisno krūze / glāzē ir jau sen bijis Latviešu iecienīts dzēries, tomēr gadiem ejot tradīcijas ir aizmirstas un tikai tagad lēnām atgriežoties vairākām senajām alus darītavām šī alus šķirne nonāk atkal plašākā apgrozībā un nu Latviešiem ir iespējams atkal sagaršot šo neparasto dzērienu.

PS: es uzgāju vienu ļoti detalizētu rakstu par portera vēsturi šeit (http://labsalus.lv/porteris/), tiem, kam šī tēma interesē noteikti vajadzētu to izlasīt!

 

 

Leave a Reply