Kas tad īsti ir alus?

In CategoryUncategorized
Byadmin

Alus ir alkoholisks dzēriens, ko veido no cukura un cietes, fermentācijas rezultātā. Šo procesu, kurā top alkoholiskais dzēries sauc par alus brūvēšanu un Latvijā šis process tiek piekopts jau simtiem gadu, jo alus ir viens no Latviešu nacionālajiem dzērieniem, ko mēs bieži izmantojam Jāņos un citos svētkos, bet to var arī izmantot vienkārši atslābinoties pēc smagas darba dienas.

Šo cieti un cukuru, kuri vajadzīgi fermentācijas procesam alus brūvēšanas sākuma stadijā bieži vien iegūs no labības augiem, kā graudiem, miežiem, vai kviešiem, un no šiem augiem tiek iegūts iesals, kuru tad arī izmanto alus raudzēšanai. Bieži vien būvētavas alum pievieno arī apiņus , kas izceļ alus garšu un palīdz arī iepriekš minētajiem augu produktiem fermentācijas procesā un arī darbojas, kā dabīgs konservants, jeb viela, kas palīdz uzturēt alu svaigu uz ilgāku laiku. Katra būvētava izstrādā savu alus recepti un tiešās sastāvdaļas tiek reti atklātas, bet bieži alum pievieno arī citus garšaugus un augļus, dārzeņus, kas palīdz izveidot specifisko alus garšas buķeti un liek tiešu katras būvētavas alum garšot savādāk, atšķiroties no konkurentiem.

Alus un alus dzērieni ir pasaulē visplašāk izmantotie alkoholiskie dzērieni un kas varētu likties šokējoši ir tas, ka alus ir trešais pasaulē izmantotākais dzēriens, un atpaliek tikai no tīra ūdens un tējas! Alus vai alum viedīgs dzēriens ir arī viens no pirmajiem alkoholiskajiem dzērieniem, ko cilvēks iemācījās veidot un pat vissenākajos cilvēkam zināmajos pierakstos ir pieminēts alus un tā brūvēšanas un lietošanas veidi. Jau no tiem laikiem līdz pat mūsdienām alu lieto visur visās kultūrās un pie dažādu sporta spēļu skatīšanās.

Alus veidotāji un brūvētāji ir vieni no pasaulē visreklamētākajiem biznesiem. Šo industriju pasaulē pārstāv lielas multinacionālas kompānijas, bet katrā valstī un reģionā ir vairāki simti mazo alus darītavu un ja labi pameklē informāciju, jebkurš var izveidot savu alus recepti un uzbrūvēt savu iesala alkoholisko dzērienu, bet tas noteikti nebūs tik kvalitatīvs, kā to ražo lielie brūvētāji.

Alus dzērienu alkoholiskais stiprums parasti ir no 4% līdz 6%, kas nosaka kopējā 100% alkohola koncentrāciju dzērienā, bet pasaulē atrodami ari ali sakot no 0.2 % (vāji alkoholiski dzērieni) līdz pat 40% un 60 % alus dzērieniem, kas vairs nemaz neatgādina alu, bet gan tīru degvīnu!

Alus , kā jau katram Latvietim zināms ir ļoti tradīcijām bagāts dzēriens un to lieto gan Jāņos, gan vienkāršos svētkos, draugu sanākšanās un pat vienkārši pie pusdienām vai vakariņām. Alus ir arī Latvijā visvairāk izplatītākais dzēriens, bet Latvijā parasti visvairāk tiek iegādātas 2 Litru pudeles, kas tiek uzskatītas par ne tik kvalitatīvām, jo parasti brūvēšanas procesā no katla augšas tiek nosmelts labākais alus brūvējums, ko lej puslitra pudelēs tad vidējā daļa tiek lieta viena litra pudelēs, bet apakšējā daļa, kurā ir vairāk biezumu un, kas var būt stiprāka tiek pildīta divu litru pudelēs!

 

Leave a Reply