Kvass, kas tas ir?

In CategoryUncategorized
Byadmin

kvassKvass ir raudzēts dzēriens, kas parasti tiek gatavots no rudzu maizes. Šis lieliskais, veselīgais un atspirdzinošais dzēries ir cēlies no divām vietām – Senās Ēģiptes, kur ap 6. gadsimtu pirms mūsu ēras tika gatavots kvasam līdzīgs dzēriens, un Krievijas, kur Senās Krievijas Hronikās tik minētas  Kijevas Prinča kristību svinības 989. gadā, kurām par godu viņš izdalīja Krievijas iedzīvotājiem ne tikai ēdienu, bet arī medu un kvasu. Un vēlāk 16. gadsimta vidū kvass jau bija kļuvis par vispopulārāko bezalkoholisko dzērienu, jo to lietoja visi, sākot no nabadzīgiem iedzīvotājiem, līdz pat caram. Taču, laikam ejot, kvasa popularitāte mazinājās un ap 19. gadsimtu to lietoja pārsvarā nabadzīgie iedzīvotāji – zemnieki, zemāko šķiru pārstāvji un mūki.

Taču mūsdienās kvass ir atkal kļuvis par populāru atspirdzinošo dzērienu ne tikai Krievijā, bet arī vairumā bijušās Padomju savienības un citās Austrumeiropas valstīs, tai skaitā arī Latvijā. Tas notika galvenokārt pateicoties tam, ka laikā, kad pastāvēja Padomju Savienība, tajā nebija tādu dzērienu kā Coca-Cola, vai Fanta, bet tika ražots kvass. Tagad īpaši iecienīts kvass  ir vasarā un ap Jāņu laiku, jo, tāpat kā alus, kvass bieži ir neatņemama Jāņu svinību sastāvdaļa tiem, kas nelieto alhokoliskos dzērienus.

Kā jau iepriekš minēju, kvass tiek raudzēts no tumšās vai parastās rudzu maizes, kas tad arī ir svarīgs faktors tajā, kādā krāsā būs kvass – jo tumšāku rudzu maizi izmantos kvasa pagatavošanas procesā, jo tumšāka būs arī kvasa krāsa. Un, tā kā gatavošanas procesā tiek izmantota maize, kvass arī viegli smaržo pēc tikko cepta maizes kukuļa. Dažreiz kvasam tiek pievienotas arī dažādas garšas, kā, piemēram, zemeņu vai citu ogu garša, lai padarītu to pievilcīgāku lielākam daudzumam cilvēku. Lai gan šis dzēriens parasti tiek klasificēts kā bezalkoholisks dzēriens, tajā tomēr ir zems alkohola saturs – apmēram 0.05 līdz 1.0 promiles, kas rodas dabīgajā kvasa rūgšanas procesā. Taču par spīti nelielajam alkohola saturam, kvasā ir daudz dažādu vitamīnu un veselīgu vielu, piemēram B vitamīns, kurš ir atbildīgs par mūsu imūnsistēmas stiprināšanu.

Leave a Reply