Populārākie alus veidi

In CategoryUncategorized
Byadmin

alus skirnesAlus ir viens no iecienītākajiem alkoholiskajiem dzērieniem visā pasaulē un tai skaitā Latvijā, kur tas gandrīz jau ir iekarojis nacionālā dzēriena statusu. Bet kādi alus veidi tad vispār ir sastopami?

Divi populārākie alus veidi, kurus atpazīst visā pasaulē, ir Lager un Ale tipa alus, jeb Latvijā tas būtu gaišais un tumšais alus.

Lielākā atšķirība starp šiem diviem alus veidiem – Ale un Lager alu – ir temperatūra, kādā šie alus veidi ir fermentēti, kā arī tas, kāda veida ierauga metode tiek izmantota, lai uzrūdzinātu katra tipa alu.

Ale alus parasti tiek fermentēts apmēram 18 līdz 23 grādos pēc Celsija, kas ir ievērojami augstāka temperatūra nekā Lager alus fermentācijas temperatūra. Un šī alus radīšanas procesā tiek lietota virsas fermentācijas metode, kur ieraugs pirmās pāris dienas atrodas alus virspusē un tikai vēlāk nosēžas tā apakšā. Šis alus ir salds un garīgs alus, piemērots tiem, kuriem īpaši nepatīk rūgtā alus garša. Tā krāsa var būt sākot no zeltainas līdz pat tumši brūnai. Dažas populārākās Ale alus šķirnes ir:

  • Dzintara alus, kuru varētu kategorizēt zem Beļģu alus, tas ir ļoti
    salds, jo tā pagatavošanas procesā tiek pievienots papildus iesals, patīkamākai
    garšai

  • “Bālais” alus, kurš ir ļoti, ļoti gaišas krāsa un tā garšā
    izteikti ir jūtami apiņi un iesals

  • Rūgtais alus, kas ir “bālā” alus paveids

  • Indijas alus, kurš ir zeltaini brūnā krāsa, un tā smarža un garša
    ir ievērojami rūgtāka nekā citiem Ale tipa aliem

  • Īru alus, kurš ir īpašs ar savu sarkanīgo krāsu un saldo garšu

  • Porteris – tas ir ļoti tumšs Ale tipa alus, kurš ir pagatavots no
    iesala, kas ir pamatīgi apdedzināts, lai šis alus iegūtu savu bagātīgo, taču
    tajā pašā laikā patīkamo garšu

  • Kviešu alus – gaišas krāsas alus, kurš ir gāzētāks kā  citi
    ali, kas piedod šim alum īpašu kvalitāti un “odziņu”

Taču Lager alus fermentācijas temperatūra ir tikai 7 – 10 grādi pēc Celsija, kas ir tiešām zema temperatūra, tādēļ šī alus garša būtiski atšķiras no Ale alus. Lai uzrūdzinātu šo alu, tiek pielietots tāds ieraugs, kas uzreiz nosēžas alus apakšā un veic rūgšanas procesu no apakšas. Šis alus pēc garšas ir daudz dzīvāks, izteiksmīgāks, taču tajā pašā laikā tam ir noteikta filtrēta alus garša, kura
izslēdz jebkādas iesala vai rauga daļiņas, un nodrošina tīru un garšīgu alu. Dažas no šī alus šķirnēm ir:

  • Bock alus, kura izcelsmes valsts ir Vācija, tādēļ šīs alus ir
    tumšāks, ar izteiktāku iesala garšu

  • Dunkel jeb tumšais alus, kurš atkal ir nācis galvenokārt no
    Vācijas, tā krāsa ir izteikti tumša, taču tas satur mazāku daudzumu alkohola kā
    citi Lager ali. Nereti šai šķirnei ir neliela šokolādes, kafijas vai pat
    lakricas piegarša

  • “Bālais” Lager alus, kurš ir atzīts par populārāko alus veidu pasaulē,
    jo tā krāsa ir gaiši zeltīta un tā garša ir patīkama, ar nelielu iesala
    piegaršu, kā arī tas ir ļoti gāzēts, taču nesatur lielu alkohola daudzumu,
    tādēļ to var lietot ikviens alus mīlis. Šīs alus šķirnes pārstāvis ir Pilzener
    alus, kurš arī ir samērā populārs Latvijā.

  • Minnhenes tumšais alus ir ar izteiktu kafijas garšu un tumšu
    iesala piegaršu

  • Marzen alus šķirne ir pazīstama arī kā Oktoberfesta alus galvenā
    šķirne, un tas ir tiešām tumšs alus ar tumšu krāsu un izteiktu garšu.

Vēl viens alus veids, kas, iespējams, ir mazāk pazīstams ir Lambic alus, kura raudzēšanai izmanto savvaļas jeb dabisko ieraugu, mākslīgi radītā vietā, tātad šīs alus sanāk ievērojami dabiskāks. Kā arī mūsdienās daudzi alus ražotāji ir iesākuši raudzēt alu ar dažādu augļu vai garšaugu garšām, lai palielinātu alus klāstu un alus cienītāju izvēles iespējas.

 

Leave a Reply